Digitale Nieuwsbrief nr 6 jaargang 2007 www.vanheckadvies.nl De waarde van wonen

Onderwerpen

Ander huis

Eigendommen verzekerd in een Huurhuis

Laat uw huis niet onbeschermd achter

Niet de hele schade vergoedt

Hypotheekrentes

Vakjargon


Meer weten van...

...wonen en vooral het beschermen van uw kostbare bezit is ontzettend belangrijk. 

Goede verzekeringen liggen voor de hand, maar u kunt ook op andere manieren bijdragen aan het behoud van uw woning. 

Wij kunnen (helaas) niet alle schade voorkomen. 

Wat wij wel kunnen is u goed adviseren, over de juiste verzekeringen en preventie-mogelijkheden. 

Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen.


Handige links

Inboedelmeter en Herbouwwaardemeter


Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Gemiddeld eenmaal per zeven jaar een ander huis!

Bent u net verhuisd? Dan blijft u nog zeven jaar in uw nieuwe huis wonen! Hoe kunnen wij dat nou weten, hoor ik u denken. Deze zeven jaar is de gemiddelde termijn dat mensen in hetzelfde huis blijven wonen.

In zeven jaar kan er veel gebeuren. Misschien komen er in dit huis wel een of twee kindjes bij. Moet u gaan verbouwen, want op dit moment is daarvoor nog onvoldoende ruimte. En tja, die nieuwe kamers op zolder worden natuurlijk ook gevuld met spulletjes. Waardoor de waarde van uw inboedel rap toeneemt. 

Maar misschien is dit niet uw eerste woning, en zijn uw kinderen net het huis uit. Bent u wat kleiner gaan wonen, omdat u overweegt een vakantiehuisje aan te schaffen.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van veranderingen waarmee u wellicht te maken krijgt. Bij al deze zaken is het van groot belang dat u zich blijft realiseren dat uw verzekeringen actueel blijven, vooral op het punt van de verzekerde waarde. En omdat dat ongetwijfeld niet uw hobby is, maar wel ons vak, willen wij u daar graag mee helpen. 

Dus: bent u net verhuisd of zit er een verhuizing aan te komen? 

De wijzing van een verhuizing en andere wijzigingen kunt u ook met dit formulier opgeven.


 
Ook in een huurhuis moet u uw eigendommen goed verzekeren

Wie in een huurhuis woont hoeft in ieder geval geen opstalverzekering af te sluiten. Dat wordt verzorgd door de verhuurder/eigenaar. Dat betekent dat schade aan het huis zelf, zoals storm- of brandschade, in ieder geval verzekerd is. Maar hoe zit het met uw kluswerk?

Veel mensen vertimmeren of verbouwen wel eens iets, ook aan hun huurhuis. Een muurtje, aangepaste leidingen of een mooie betimmering...

Dergelijke kleine verbouwingen vertegenwoordigen hoe dan ook een bepaalde waarde. Het is belangrijk dat ook deze zaken zijn meeverzekerd, om te voorkomen dat bij een eventuele schade niet alles wordt vergoed.

Onder de term huurdersbelang is op de meeste inboedelverzekeringen hiervoor wel een bepaald bedrag opgenomen. Omdat dit doorgaans is gemaximeerd is het verstandig om, zeker als u een fervente doe-het-zelfer bent, op uw polis te controleren of het opgenomen bedrag toereikend is. 

Nog makkelijker is om het even aan ons te vragen.


 
Laat uw huis niet onbeschermd achter

Nu de vakantieperiode weer aanbreekt is het verstandig om aandacht aan de beveiliging van uw huis te schenken. Juist tijdens deze maanden is het dievengilde toch wat alerter op ‘onbewoonde’ huizen. 

Wat kunt u zoal doen?

Het is vooral belangrijk dat van buitenaf niet zichtbaar is dat er niemand thuis is. Er zijn natuurlijk legio maatregelen die u daarvoor kunt nemen. 

Wij noemen er enkele: 

- spreek met uw buren af dat zij de gordijnen ’s-avonds dicht en ’s-ochtends weer open doen
- is het buiten 32°C? Laat een van buren dan even een raampje open zetten. Is trouwens wel zo prettig voor de plantjes
- voor wie wat langer op vakantie gaat: met een ongemaaide grasmat van vier weken oud geeft u wel een sterk signaal af...
- stel enkele lichtpunten in uw huis met een tijdklok in. Doe dit niet alleen in de woonkamer, maar bijvoorbeeld ook in een paar slaapkamers
- de brievenbus wordt natuurlijk iedere dag geleegd
- zet u altijd uw koelkast uit en open tijdens uw vakantie? Doe dan in ieder geval de gordijnen in uw keuken dicht. 

Naast dit soort maatregelen is het verstandig om geen diefstalgevoelige spullen in het zicht te plaatsen: uw digitale fotocamera heeft u waarschijnlijk wel mee op vakantie, maar wat te denken van bijvoorbeeld een laptop of sieraden? 

Verder zijn er steeds slimmere en eenvoudig te installeren elektronische beveiligingssystemen verkrijgbaar. Dit is echt het overwegen waard, niet alleen vanwege de beveiligingsfunctie maar ook omdat verzekeraars over het algemeen bereid zijn een premiekorting te geven voor een goede beveiliging.

Verzekerd en toch niet de gehele schade uitgekeerd

Als u deze kop leest schrikt u misschien: uw huis en inboedel zijn wel verzekerd, maar toch loopt u het risico bij schade niet het gehele bedrag uitgekeerd te krijgen. Dit fenomeen, dat onderverzekering heet, komt helaas vaker voor dan ons lief is. 

Arie en Corine wonen inmiddels al weer negen jaar op hetzelfde adres. In die tijd hebben ze het nodige veranderd in huis. Eigenlijk kun je wel zeggen dat er een hele nieuwe inrichting staat! Zonder dat ze zich dat realiseren is hun inboedel daardoor op dit moment meer waard dan destijds bij het afsluiten van de verzekering door hen is opgegeven. De huidige waarde van hun inboedel bedraagt namelijk € 80.000 terwijl diezelfde inboedel verzekerd is voor € 50.000. Dit betekent dat als de inboedel bijvoorbeeld door een brand geheel verloren zou gaan, zij ‘slechts’ € 50.000 krijgen uitgekeerd.

Maar er is meer. Ook bij een gedeeltelijke schade, bijvoorbeeld van € 10.000, wordt toch niet de gehele schade vergoed. Verzekeraars hanteren in zo’n geval namelijk de onderverzekeringsregel. Die houdt in dat de schade naar verhouding van de verzekerde waarde wordt vergoed. Dat gaat als volgt: € 50.000 (verzekerde waarde) gedeeld door € 80.000 (werkelijke waarde van de inboedel) maal € 10.000 (schade) is € 6.250 (schade-uitkering). Dat betekent dus een extra strop van € 3.750.

Dit kunt u eenvoudig voorkomen door een zogenaamde inboedelwaardemeter in te vullen. De meeste verzekeraars geven dan gedurende een bepaalde periode garantie tegen onderverzekering. Als u dit dus regelmatig doet loopt u niet meer het risico dat u bent onderverzekerd. 

Lopen uw woonverzekeringen niet via ons, neem dan toch even contact met ons op. Wij kunnen er dan voor zorgen dat het risico van onderverzekering ook voor u wordt weggenomen.Hypotheekrente
Hieronder staan de actuele rentetarieven (wijzigingen voorbehouden). Voor het maken van een afspraak klik hier.

  NHG tot 75% exec.waarde tot 100% exec.waarde

variabel

ideaalrente

1 jaar

3 jaar

5 jaar

5 jaar

6 jaar

7 jaar

7 jaar*

10 jaar

10 jaar*

12 jaar

12 jaar*

15 jaar

15 jaar*

15 jaar

20 jaar

30 jaar

4,50

5,00

4,75

4,90

4,90

5,10

4,90

5,00

5,25

4,95

5,30

5,10

5,35

5,10

5,45

5,60

5,15

5,15

4,70

5,20

4,95

5,05

5,10

5,30

5,10

5,10

5,25

5,15

5,50

5,20

5,45

5,20

5,55

5,80

5,25

5,25

4,90

5,40

5,15

5,25

5,30

5,50

5,30

5,40

5,55

5,35

5,70

5,50

5,65

5,45

5,75

6,00

5,45

5,55


Vakjargon


Huurdersbelang: verbeteringen die een huurder aan de woning heeft aangebracht, zoals betimmeringen, stuckwerk leidingen e.d. 
Deze verbeteringen vertegenwoordigen een bepaalde waarde en zijn, meestal tot een bepaald maximum, op een inboedelverzekering meeverzekerd.

Onderverzekering: als de werkelijke waarde van het woonhuis of de inboedel hoger is dan de verzekerde waarde wordt gesproken van onderverzekering.
Verzekeraars keren dan een eventuele schade in dezelfde verhouding uit. Is de werkelijke waarde tweemaal zo hoog als de verzekerde waarde?
Dan wordt slechts de helft van een schade uitgekeerd.

Waardebegrippen
Verschillende waardebegrippen, waar u in verzekeringen van uw inboedel en woonhuis tegenaan kunt lopen.

Verzekerde waarde: 
het bedrag waarvoor de inboedel of het woonhuis zijn verzekerd.

Nieuwwaarde:
het bedrag dat moet worden betaald als een onderdeel van de inboedel nu zou moeten worden aangeschaft.

Vervangingswaarde:
het bedrag dat nodig is om van een bepaalde zaak een in ouderdom gelijkwaardige zaak aan te schaffen.

Dagwaarde:
het bedrag dat moet worden betaald als een onderdeel van de inboedel nu zou moeten worden aangeschaft, maar dan na aftrek van een bedrag voor ouderdom en slijtage. 

De dagwaarde en de vervangingswaarde zijn over het algemeen aan elkaar gelijk. Verzekeraars gebruiken beide begrippen.

Herbouwwaarde:
het bedrag dat nodig is om een gebouw na een schade weer in dezelfde staat terug te brengen als vóór het moment van schade.

Verkoopwaarde:
het bedrag waarvoor een woonhuis bij vrijwillige verkoop wordt verkocht.

Executiewaarde:
het bedrag waarvoor een woonhuis wordt verkocht bij gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als de hypotheek niet meer kan worden betaald. Deze waarde is lager dan de verkoopwaarde.

U ontvangt deze digitiale nieuwsbrief omdat u klant bent bij Van Heck Advies of omdat u zichzelf heeft aangemeld. Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier