Digitale Nieuwsbrief nr 5 jaargang 2007 www.vanheckadvies.nl Blij dat u rijdt

Onderwerpen

Rijden in een wagentje

Schadevrije jaren

Bromfietsplaatje exit

Pimp uw autoverzekering

Hypotheekrentes


Meer weten van...

...autoverzekeringen is belangrijk. 

U wilt goed verzekerd zijn, maar toch niet teveel premie betalen. 

Wij kunnen u helpen de juiste verzekering te selecteren en we hebben nog wel een paar goede tips voor u.

Hoe dan ook, het is ons vak u bij uw financiële aangelegenheden terzijde te staan. 

Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen.


Handige links

RDW

Datum APK controleren


Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Rijden rijden rijden in een wagentje

…en als je dan niet rijden wil dan draag ik je. Een lief liedje over een serieus onderwerp. Want in een land waar 7 miljoen auto’s rondrijden mag dit vervoermiddel met recht een belangrijk onderdeel van ons leven worden genoemd.  

Gemiddeld is er in ieder particulier huishouden 1,1 auto aanwezig. Gelukkig gaan deze auto’s niet allemaal tegelijk de weg op. Maar er rijden er dagelijks toch genoeg om files tot de gewoonste zaak van de wereld te maken. Alle pogingen van de overheid ten spijt om u (en ons!) in het openbaar vervoer te krijgen. Een eigen auto is een verworvenheid die we niet gemakkelijk meer prijsgeven. 

Maar als we willen blijven rijden zijn goede verzekeringen onmisbaar. Voor het vergoeden van blikschade (dat is al zuur genoeg) maar vooral ook voor ongelukken waarbij gewonden vallen. 

Op deze pagina brengen wij u op de hoogte van ontwikkelingen die voor u – als automobilist die een goede autoverzekering vanzelfsprekend vindt – van belang kunnen zijn. Er is zéér veel over te vertellen. Daar is deze pagina veel te kort voor. 

Dus: hebt u vragen, bent u nieuwsgierig geworden, of wilt u weten of u eigenlijk wel goed bent verzekerd, neem dan gerust contact met ons op.


 
Premiekorting sparen met schadevrije jaren

Verreweg de meeste verzekeraars kennen een Bonus-Malus regeling. Bonus staat voor korting, Malus voor toeslag. 

Welke bonus of malus voor u geldt, hangt af van het aantal schadevrije jaren. De afkorting BM wordt ook vaak gebruikt.

Heeft u al vele jaren geen schade gehad? Dan kan uw premiekorting oplopen tot wel 80%! Maar het hoogste kortingpercentage wil niet altijd ook de laagste premie inhouden.

Wie zijn wij om te zeggen dat een lage premie niet belangrijk is? Een korting van 80% scheelt een slok op een borrel. Schadevrij rijden loont dan ook per definitie: is het niet voor de bonuskorting, dan toch vanwege het feit dat schade altijd ongemak, en soms ellende tot gevolg heeft. 

Belangrijkste boodschap voor alle automobilisten: rijdt dus altijd voorzichtig, dat levert u altijd voordeel op.

De schadevrije jaren die u heeft opgebouwd vindt u dus terug in uw positie op de bonus/malusladder (BM-ladder). Staat u bijvoorbeeld op trede 10 dan kan dat recht geven op 60% premiekorting. 

Maar pas op: omdat niet alle verzekeraars dezelfde BM-ladder hanteren kunnen de bijbehorende percentages ook per verzekeraar verschillen. Belangrijk om te weten als u zich oriënteert op een autoverzekering. 

Maar gelukkig krijgt u van uw verzekeraar een BM-verklaring mee: daarop staat precies vermeld hoeveel schadevrije jaren u inmiddels heeft opgebouwd. Overhandig die aan uw nieuwe autoverzekeraar, en men ‘schaalt u in’ op de trede die bij dat aantal schadevrije jaren hoort.

In de strijd om nieuwe verzekerden schermen sommige verzekeraars met extra bonustreden. Zeg maar: welkomstkorting. Oók aantrekkelijk, maar hier zit een klein addertje onder het gras: deze extra treden zijn vaak alleen geldig zolang u bij die verzekeraar blijft. Dit heeft dus niets met schadevrije jaren te maken.

Bent u een erg veilige rijder dan bereikt u uiteindelijk de top van de BM-ladder. En dat is mooi, want dan profiteert u van garantietreden of bonusbescherming. Dat zijn bijvoorbeeld 4 of 5 extra treden met de hoogste korting. Krijgt u dan onverhoopt tóch een schade dan valt u wel terug op de BM-ladder, maar bevindt u zich nog steeds op een trede waarbij datzelfde hoge kortingspercentage hoort.

Het nieuwste BM-fenomeen is de zogenaamde no-claimbeschermer. Hiermee valt u bij één schade niet terug in bonuskorting. Zo’n no-claimbeschermer werkt niet onbeperkt: 
- Als u in datzelfde jaar nóg een schade zou claimen vindt er wél terugval plaats. 
- Heeft u een keer gebruik gemaakt van de no-claimbeschermer, dan is het aantal schadevrije jaren wel verlaagd. Dit merkt u als u de autoverzekering naar een andere maatschappij zou willen oversluiten. Wees hier attent op.

Voor deze extra bescherming van de no-claimbeschermer betaalt u over het algemeen een geringe meerpremie. 
Bromfietsplaatjes alleen nog voor verzamelaars

Bent u al langer in het bezit van brommer of scooter? Dan kent u vast de ‘bromfietsplaatjes’ nog wel. En het jaarlijks ritueel om een bromfietsplaatje met bijbehorende verzekering te kopen. Het bromfietsplaatje diende daarbij als verzekeringsbewijs. 

Deze unieke manier van verzekeren is op 1 januari 2007 definitief vervangen door het bromfietskenteken. Sinds die datum moeten alle brom- en snorfietsen beschikken over zo’n kenteken. Omdat, net als bij auto’s, het kenteken centraal wordt geregistreerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) verwachten verzekeraars dat het aantal diefstallen van brommers en scooters zal afnemen. Bovendien geldt er controle op het WA verzekerd zijn zoals dit gebeurt voor andere motorrijtuigen die onder de WAM vallen - voor elke tweewieler met een kenteken moet een WA-verzekering zijn afgesloten. 

Even een gekentekende bromfiets zonder geldige WA-verzekering in een schuur opslaan is er niet meer bij. Of de verplichting tot WA-verzekeren moet opgeschort zijn en er is hiervoor een officieel schorsingsbewijs verkregen.  

Voor fietsen met elektrische trapondersteuning, de zgn. elobikes, is het anders geregeld. Voor deze fietsen geldt sinds 1 oktober 2006 geen wettelijke verplichting meer om een WA-verzekering te sluiten. Echter, de elobikes zijn volgens de WAM wel een motorvoertuig. En dat betekent weer dat schade die met zo’n elobike aan een ander wordt toegebracht is uitgesloten op een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). 

Een typisch verzekeringsprobleem, waarmee je alleen wordt geconfronteerd als er zich een schade voordoet. Een aantal verzekeraars heeft dat opgelost door dit risico toch onder te brengen op hun AVP. Niet alle verzekeraars doen dit zo, dus als u zo’n fiets (of elektrisch aangedreven invalidewagentje) bezit is het wel belangrijk dat u zich hierover laat informeren.
Neem even contact met ons op en wij zoeken het voor u uit

SVI, OVI, Verkeersrechtsbijstand, Verhaalsbijstand, Pechhulp – maak uw autoverzekering completer

De ‘basis’autoverzekering bestaat uit een WA, al dan niet aangevuld met een (beperkt) cascodekking (zie rechterkolom). Daarmee heeft u de belangrijkste risico’s die kleven aan het autorijden verzekerd. 

Maar in en om de auto zijn er nog meer risico’s waar u in eerste instantie niet aan denkt, maar waarvoor een verzekering toch bijzonder zinvol kan zijn. Een korte opsomming van enkele veel voorkomende aanvullende dekkingen: 

Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)

Deze verzekering keert letselschade maar ook schade aan de eigendommen van u en uw passagiers uit. Het is niet belangrijk wie aansprakelijk is voor de schade.

Ongevallen verzekering voor Inzittenden (OVI)
Deze verzekering voorziet in de uitkering van een bepaald bedrag als u of uw passagiers blijvend letsel oplopen door een ongeval. Het is ook hierbij niet belangrijk wie verantwoordelijk is voor het ongeval. 

Verkeersrechtsbijstand
Hiermee bent u verzekerd van juridische bijstand als u betrokken bent bij een geschil dat voortvloeit uit uw deelname aan het verkeer. 

Verhaalsbijstand
Dit is een beperkte vorm van de dekking verkeersrechtsbijstand. 

Pechhulp
Hiermee wordt een hulpverlening bij pech langs de weg vergoed. Vaak wordt – indien reparatie niet direct mogelijk is – vervangend vervoer geregeld.Hypotheekrente
Hieronder staan de actuele rentetarieven (wijzigingen voorbehouden). Voor het maken van een afspraak klik hier.

  NHG tot 75% exec.waarde tot 100% exec.waarde

variabel

ideaalrente

1 jaar

3 jaar

5 jaar

5 jaar

6 jaar

7 jaar

7 jaar*

10 jaar

10 jaar*

12 jaar

12 jaar*

15 jaar

15 jaar*

15 jaar

20 jaar

30 jaar

4,461

4,75

4,50

4,70

4.55

5,80

4.65

4.75

4,95

4,65

5,00

4,90

5,05

4,90

5,15

5,20

4,90

4,90

4.661

4,95

4,65

4,80

4.75

5,00

4.80

4.85

5,15

4,90

5,20

4,95

5,25

4,95

5,25

5,40

4,95

5,00

4.888

5,15

4.90

5,00

4.95

4,90

5,05

5.10

5,35

5,10

5,40

5,20

5,45

5,15

5,45

5,60

5,20

5,20


Basisdekkingen Autoverzekering

WA-verzekering 
Deze verzekering is verplicht voor iedereen die in een auto rijdt: daarmee wordt de schade verzekerd die aan een ander kan worden toegebracht. 

Die schade kan meevallen – bijvoorbeeld wat blikschade aan de andere auto of een kromme lantarenpaal. 

Maar een ongeluk kan ook ernstig letsel of zelfs dood tot gevolg hebben. Waarbij de financiële gevolgen voor de aansprakelijke bijzonder groot kunnen zijn. 

Gelukkig dus maar dat deze verzekering verplicht is.

Beperkt-cascoverzekering
Uw WA-verzekering dekt niet de schade aan uw eigen auto. 

Daarvoor is de zogenaamde casco-dekking. 

Met een beperkt cascoverzekering is schade aan uw auto als gevolg van bijvoorbeeld diefstal, joy-riding, storm en brand verzekerd.

Volledig-cascoverzekering
Wat een beperkt-cascodekking nog niet verzekert is schade aan uw auto, die is ontstaan door een ongeval waarvoor u zelf aansprakelijk bent. 

Zo’n schade kan natuurlijk aardig in de papieren lopen – zeker als uw auto nog redelijk nieuw is.

Veel verschillende namen
De hiervoor genoemde basisvormen kunt u bij vrijwel iedere autoverzekeraar afsluiten. 

Daarvoor gebruikt men wel de meest exotische namen. 

Let daarbij op: een TOP-casco betekent niet automatisch een volledige cascodekking. 

Ook hier geldt: bekijk goed welke dekking wordt geboden en als u twijfelt: laat u informeren.

U ontvangt deze digitiale nieuwsbrief omdat u klant bent bij Van Heck Advies of omdat u zichzelf heeft aangemeld. Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier