Digitale Nieuwsbrief nr 9 jaargang 2007 www.vanheckadvies.nl Algemene Polis Keuring

Onderwerpen

De Algemene Polis Keuring

Aansprakelijkheid tot € 2,5 miljoen

7 Miljoen auto's

Niet weggooien

Zorgverzekerings-stelsel

Onderverzekering

Hypotheekrentes

VaktermenMeer weten van...

...de polissen die u heeft gesloten is belangrijk, want u wilt goed verzekerd zijn, maar natuurlijk ook niet teveel betalen. Wellicht kunnen wij u helpen bij deze jaarlijkse klus en kunnen wij u nog een paar goede tips geven.

Hoe dan ook, het is ons vak u bij uw financiële aangelegenheden terzijde te staan. Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen.

Handige links

Waar kan ik mijn oude polisje inleveren?


Zorgverzekerings-stelsel 2006

Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.
Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

De Algemene Polis Keuring

APK: officieel staat het voor Algemene Periodieke Keuring. U weet wel, de jaarlijkse keuring van uw auto op een aantal belangrijke punten. De naam van deze in Europa wettelijke verplichte keuring, die is ingesteld voor het verhogen van de veiligheid van auto’s, hebben wij voor deze gelegenheid een beetje aangepast. We noemen het de Algemene Polis Keuring. Leuk woordgrapje, maar serieus onderwerp. Natuurlijk staan er geen levensbedreigende zaken op het spel. Een verzekering waar u al wat langer niet naar heeft omgekeken veroorzaakt niet direct ongelukken. Of...?

In deze uitgave informeren wij u over redenen, waarom het toch wel erg verstandig is om af en toe uw verzekeringen goed te controleren. Bijvoorbeeld omdat er sinds de laatste keer dat u uw polissen bekeek veel veranderd is in uw persoonlijke situatie. En misschien zijn die veranderingen wel zo groot, dat sommige verzekeringen nodig moeten worden aangepast. Of helemaal niet meer nodig zijn. Kortom, reden genoeg om die schoenendoos met polissen eens even om te keren! Wat zit er eigenlijk allemaal in de gemiddelde verzekeringsschoenendoos? 
Aansprakelijkheid tot € 2,5 miljoen!

Praktisch iedereen heeft wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, kortweg de AVP. Daarmee wordt de aansprakelijkheid verzekerd voor schade die aan een ander wordt toegebracht.

Zo’n AVP dekt meestal schade tot een bepaald bedrag. Aangezien de schadebedragen de laatste jaren steeds hoger kunnen worden, hebben de AVP-verzekeraars ook de bedragen op hun polissen aangepast. Oudere AVP-polissen hebben bijvoorbeeld nog bedragen van € 500.000 op de polis staan. Dat is nu niet meer genoeg. Gangbare verzekerde bedragen zijn € 1 miljoen of zelfs € 2,5 miljoen. Hoe zit dat eigenlijk met uw polis?


 
7 Miljoen auto’s – en allemaal verzekerd

Ruim 7 miljoen personenauto’s in Nederland: grote kans dat er één van u is. Dan heeft u ook een autoverzekering: dat is immers verplicht. Natuurlijk is er een ruime keuze in autoverzekeringen; beperkt en uitgebreid, met en zonder aanvullende dekkingen, duur of goedkoop.

Meestal wordt zo’n autoverzekering pas uit de schoenendoos gehaald als er een andere auto wordt aangeschaft. Dan belt men even snel de nieuwe autogegevens door. Maar wat weet u verder eigenlijk van die verzekering? Heeft u bijvoorbeeld een Schadeverzekering Inzittenden bijgesloten? Waarmee schade of letsel, die aan de inzittenden die u vervoert wordt toegebracht, is verzekerd? Heeft u nog steeds een zeer uitgebreide Volledig Casco verzekering, terwijl uw auto inmiddels 10 jaar oud is? Zonde van het geld. En dus de moeite van het bekijken waard.

Niet weggooien, die polis van 25 gulden

Er circuleren in Nederland nog heel veel oude begrafenis- en kapitaalpolisjes, vooral bij de wat ouderen onder ons. Van maatschappijen met veelzeggende namen als Algemeen Friesch Begrafenisfonds Memento Mori en Gedenk te Sterven. Wat moet je daar eigenlijk mee?

Vaak gaat het dan om kleine kapitaaltjes uiteenlopend van 25 tot 100 gulden! Bijna symbolisch, maar ze kunnen – meestal bij overlijden – nog steeds worden ingeleverd. In negen van de tien gevallen bestaat de verzekeraar echter niet meer. Die is dan opgegaan in een andere maatschappij. Als u hier klikt vindt u lijst met namen van de oude maatschappij, die op de polis staat, en de naam van de huidige verzekeraar waar u de polis alsnog kunt inleveren.Nieuwe polis dankzij nieuwe zorgverzekeringsstelsel

Uw zorgpolis zal vast niet onder het stof zitten. Nadat het nieuwe zorgverzekeringsstelsel in 2006 van kracht werd heeft elke Nederlander inmiddels wel een nieuwe zorgpolis.

Maar toch geldt ook hier: bekijk regelmatig kritisch of de dekking voldoet aan uw wensen en omstandigheden. Een voor de hand liggend voorbeeld: wilt u geen kinderen (meer), waarom dan een aanvullende dekking voor zwangerschapskosten?


Onderverzekering: dat wilt u niet meemaken

Uw inboedel, en als u een eigen huis heeft ook uw woonhuis, heeft u natuurlijk verzekerd. Doorgaans wordt de normale waardestijging van uw woonhuis wel opgevangen door een indexering van uw polis. Als het ‘start-‘ verzekerde bedrag maar toereikend is.

Anders is het met uw inboedel. Iedereen koopt door de jaren heen wel nieuwe spullen bij. Meubels, een extra keukenapparaat, nieuwe computerapparatuur. Het is van groot belang om regelmatig uw verzekerde bedrag te controleren. Gelukkig hoeft u allang niet meer de waarde van al uw spulletjes stuk voor stuk bij elkaar op te tellen. Verzekeraars hebben daarvoor een inboedelwaardemeter ontwikkeld: met het invullen van een paar vragen weet u wat uw verzekerde bedrag moet zijn. Dan krijgt u gelijk garantie tegen onderverzekering.

Daar willen we u nog even apart op wijzen. Onderverzekering kan echt rampzalig zijn. Een eenvoudig rekenvoorbeeld: stel dat uw inboedel € 100.000 waard is, en u heeft een inboedelverzekering voor € 50.000. Als u dan een schade krijgt, bijvoorbeeld van € 20.000 door een binnenbrandje, vergoedt de verzekeraar maar de helft: € 10.000, een hele strop. En dan kunt u nagaan wat er gebeurt als uw gehele inboedel verloren gaat.

Hypotheekrente
Hieronder staan de actuele rentetarieven (wijzigingen voorbehouden). Voor het maken van een afspraak klik hier.

  NHG tot 75% exec.waarde tot 100% exec.waarde

variabel

ideaalrente

1 jaar

3 jaar

5 jaar

5 jaar **

6 jaar

7 jaar

7 jaar*

10 jaar

10 jaar**

12 jaar

12 jaar*

15 jaar

15 jaar*

15 jaar **

20 jaar

30 jaar

4,90

4,95

4,85

4,75

4,80

5,50

4,80

4,90

5,10

4,90

5,60

5,05

5,15

4,95

5,05

5,80

5,05

5,05

5,10

5,15

4,80

4,75

4,80

5,70

4,80

4,90

5,20

4,90

5,80

5,00

5,25

5,05

5,15

6,00

5,10

5,25

5,30

5,35

4,90

4,90

4,90

5,90

4,90

5,00

5,40

5,00

6,00

5,10

5,45

5,20

5,35

6,20

5,20

5,45

*  = inclusief 2 jaar rentebedenktijd
**= rentedemper


Vaktermen

Verzekerd bedrag
Een bedrag op de polis, waarboven geen schade hoeft te worden uitgekeerd door de verzekeraar. Ook wel: Verzekerde Som.

Volledig Casco Verzekering
Verzekering voor een auto of motor, die schade aan uw eigen auto vergoedt, ook als deze schade het gevolg is van een botsing die door uzelf is veroorzaakt.

Garantie tegen onderverzekering
De verzekeraar garandeert hierbij dat er geen beroep wordt gedaan op onderverzekering, ook al is de werkelijke waarde (van bijvoorbeeld uw inboedel) hoger is dan het verzekerd bedrag op uw polis. De meeste verzekeraars geven zo’n garantie als u het verzekerd bedrag heeft berekend met behulp van een door hen beschikbaar gestelde inboedelwaardemeter.

 

Laat ons met u meekijken

We hebben in deze nieuwskrant een aantal voorbeelden gegeven van wat wij in de gemiddelde verzekeringsschoenendoos aantreffen, en waarom het volgens ons belangrijk is uw verzekeringen regelmatig te controleren. Dat het geen overdreven aanbeveling is om zo nu en dan deze polissen eens goed door te lopen blijkt wel uit de voorbeelden.

Wij helpen u daar uiteraard graag bij. Vanuit onze ervaring kunnen wij u adviseren welke eventuele aanpassingen in uw situatie zinvol zijn. Wilt u hierover contact met ons,
klik dan hier.

U ontvangt deze digitiale nieuwsbrief omdat u klant bent bij Van Heck Advies of omdat u zichzelf heeft aangemeld. Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier