De consument als individueel persoon: onze relatie

 

Onderwerpen

3e kwartaal 2013

 
 

Voorwoord

Het valt ons vaak op dat er in de politiek altijd wordt gesproken over 'de consument'. Maar bestaat 'de consument' wel? Want wat voor de een belangrijk is, is dat voor de ander veel minder. Als financieel adviseur behartigen wij de belangen van onze klanten. Niet voor 'de klant' als groep maar als individueel persoon, met zijn of haar persoonlijke wensen en verwachtingen. Daarom proberen we onze klanten zo goed mogelijk te informeren over belangrijke ontwikkelingen, onder meer met deze nieuwsbrief. We wensen u veel leesplezier.

 

Hoe hoog wordt uw pensioen?

U heeft er vast al wel over gehoord: het kabinet heeft vergaande plannen om de pensioenen betaalbaar te houden. Behalve dat de huidige pensioenen zijn verlaagd, is ook de verhoging van de AOW-leeftijd in gang gezet. Een van de meest omstreden maatregelen is de voorgenomen verlaging van het belastingvrije opbouwpercentage van 2,15 naar 1,75 procent.

Er is vooral veel kritiek vanwege de gevolgen voor jongeren. Zij zullen na hun pensionering namelijk slechts ongeveer de helft van hun laatstverdiende salaris ontvangen. Dat is aanzienlijk minder dan waar de meeste mensen rekening mee houden. Ook de zelfstandigen zonder personeel lijken meer last te krijgen van de gevolgen van de plannen, omdat zij niet automatisch pensioen opbouwen.

Veel mensen hebben geen gevoel voor de bedragen die nodig zijn voor een goede oudedagsvoorziening. We geven u een voorbeeld: Iemand die op 65 jaar een 20 jarige lijfrente wil ontvangen van jaarlijks € 41.400,-, zal op 65 jarige leeftijd daarvoor een vermogen moeten hebben opgebouwd van € 572.114,-. Begint u met deze opbouw op 25 jarige leeftijd, dan moet u maandelijks € 386,- opzij leggen. Start u echter pas op uw 55e dan moet er maandelijks € 3.706,- worden gespaard. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie hierover.

 

U moet uw vakantie annuleren: wat nu?

De voorpret van de zomervakantie is vaak net zo leuk als de vakantie zelf: als het buiten nog guur en donker is, kun je bij het uitzoeken van de reis de zon bijna voelen. Nadeel is dat de kans bestaat dat er in de tussentijd iets gebeurt waardoor u niet op vakantie kunt of eerder naar huis moet. Daarom kunt u een annuleringsverzekering afsluiten.

De grote adder onder het gras is natuurlijk: welke gebeurtenissen zijn verzekerd en welke niet. Zo is bijvoorbeeld in de meeste polissen alleen het overlijden van directe verwanten verzekerd. Maar wist u dat er ook polissen zijn waarbij het overlijden van een goede vriend of vriend(in) gedekt is? Daarnaast spelen de voorwaarden en zaken als de kwaliteit van de verzekeraar natuurlijk ook een belangrijke rol. De ene verzekeraar keert nou eenmaal sneller een vergoeding uit dan de andere. Deze ervaring hebben wij in onze dagelijkse praktijk en dit heeft mede invloed op de maatschappijen waar we wel of niet mee samen wensen te werken voor onze klanten.

 

'Tiener betaalt fors meer voor autoverzekering'

Dat kopten verschillende kranten de afgelopen week. En dat klopt: jongeren onder de 20 zijn gemiddeld bijna twee keer zo veel kwijt aan hun autoverzekering dan verzekerden boven de 30. Dit heeft te maken met het feit dat jongeren statistisch gezien nu eenmaal grotere brokkenmakers zijn dan oudere verkeersdeelnemers.

Hier is niet zoveel aan te doen. Verzekeringsmaatschappijen zijn immers vrij om hun premies te bepalen. Nu zijn er wel mogelijkheden om de premie voor een autopolis te verlagen. Heeft u al een afzonderlijke rechtsbijstandverzekering afgesloten met verkeersdekking, dan hoeft u die natuurlijk niet ook nog eens in uw autoverzekering mee te nemen. Dat scheelt al snel drie tot vijf euro per maand! Ook is een inzittendenverzekering niet voor iedereen nodig, en kunt u een hoger eigen risico nemen. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de hoogte van uw premie.

Maar let wel op! Het is niet voor iedereen verstandig om een bepaalde dekking uit te sluiten, of om een hoger eigen risico voor lief te nemen. Of dat voor u wel geldt, is een persoonlijke afweging. Bovendien is ook de kwaliteit van de verzekeraar een belangrijke factor. Wilt u daar advies over? Wij helpen u graag.

 

Op vakantie zonder reisverzekering?

De crisis heeft ook gevolgen voor hoe wij op vakantie gaan. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat maar liefst 16 procent van de ondervraagden op reis gaat zonder een reisverzekering. Zij gokken er kennelijk op dat hen niets overkomt tijdens hun vakantie. En dat terwijl een op de vijf ondervraagden aangeeft vorig jaar iets vervelends te hebben meegemaakt, zoals diefstal. Daarom is het altijd aan te raden een reisverzekering af te sluiten. Een op de 5, dat is niet mis!

U heeft bij een reisverzekering de keuze uit een kortdurende of een doorlopende reisverzekering. Welke u kiest, hangt van een aantal factoren af. Een kortdurende reisverzekering is meestal voordeliger als u in totaal minder dan drie weken op vakantie gaat. Maar met zo'n polis moet u er wel zelf aan denken een reisverzekering af te sluiten als u tussendoor even een weekendje naar Parijs gaat. Iets waar u ook bij stil moet staan, is dat met een doorlopende reisverzekering bepaalde zaken vaak niet standaard meeverzekerd zijn, zoals skiën. Ook is de dekking vaak beperkt tot Europa, dus als u verder weg gaat moet u daar ook rekening mee houden.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.

Van Heck Advies
Telefoonnummer: 024-323 27 73
E-mail: info@vanheckadvies.nl
Website: www.vanheckadvies.nl


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)
12007399
Aangesloten bij KiFiD
300.004371

Afmelden voor de nieuwskrant