Van Heck AdviesTechnologische ontwikkelingen laten op termijn uw verzekeringspremie dalen

 

Onderwerpen

2e kwartaal 2015

 
 

Voorwoord

Technologische ontwikkelingen kunnen een positieve financiële uitwerking voor u hebben. Want de nieuwste snufjes kunnen maken dat schade aan bijvoorbeeld uw huis of auto worden voorkomen. Een gunstige consequentie hiervan is dat op termijn de premies voor uw schadeverzekeringen kunnen gaan dalen. Over dit en andere financiële zaken leest u meer in deze nieuwsbrief.

 

Goedkope ouderenwoning via een ‘blijverslening’

De media raken er niet over uitgesproken: de overheid wil senioren stimuleren om langer thuis te blijven wonen, maar de kosten van de thuiszorg moet naar beneden. Wat een dilemma. We lijken ons te begeven in een tegenstrijdigheid die we niet 1, 2, 3 opgelost gaan krijgen.

Ondertussen zijn er diverse instanties die zich buigen over deze kwestie en trachten oplossingen te vinden voor de financiële kant van deze zaak. Zo is er het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze stichting heeft een zogeheten blijverslening in de maak waarmee senioren hun huis levensloopbestendig kunnen maken. Vaak moeten ouderen immers investeren in hun huis om daar te kunnen blijven wonen. Denkt u aan het maken van een badkamer en slaapkamer op de begane grond. Echter, een dergelijke investering kost (veel) geld. Ouderen beschikken vaak wel over vermogen, maar dat zit in veel gevallen in hun huis. De hypotheek is vaak al afgelost en zij kunnen geen nieuwe hypotheek verkrijgen. De blijverslening zou hier solaas moeten bieden. De doelstelling van deze regeling is om senioren zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen, tegen beperkte kosten.

De regeling werkt via de gemeente. De gemeente verstrekt de bij SVn verkregen blijverslening (bijvoorbeeld € 15.000,- voor de verbouwing) en krijgt in ruil daarvoor het recht van eerste hypotheek. Het onderpand zit in de woning. Bij verkoop krijgt de gemeente die € 15.000,- terug en kan dat bedrag weer gebruiken voor een volgende aanvraag tot een woningaanpassing. Met de blijverslening heeft de gemeente een interessant systeem in handen om burgers te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning zonder dat het hen direct geld kost. Of u in aanmerking zou kunnen komen voor een dergelijke regeling binnen uw gemeente, zoeken we te zijner tijd graag voor u uit.

 

Technologische ontwikkelingen en uw portemonnee

Ook al lijkt de verzekeringsbranche soms wat star over te komen, wij kunnen u uit eigen ervaring vertellen dat het tegendeel waar is. Zo moeten wij als branche continu meebewegen met technologische ontwikkelingen. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de ontwikkeling van de volledig zelfrijdende auto. Een auto die steeds meer rijfuncties van de bestuurder overneemt. Als het goed is zal door deze auto het aantal schades flink gaan afnemen. En dat is goed nieuws voor u want daarmee daalt ook uw autopremie! Maar een dergelijke auto kent ook andere aspecten. Wat dacht u van de aansprakelijkheid? Stel u heeft een zelfrijdende auto en u heeft een ongeluk. Wie is er dan aansprakelijk? U als passagier, de autofabrikant, de softwareleverancier of de wegbeheerder? Een vraag waar nog niemand antwoord op kan geven en waar we met elkaar over na moeten denken.

We zien ook andere technologische ontwikkelingen waar u in en rond het huis uw voordeel mee kunt doen. Vooral alarmmeldingen via bijvoorbeeld uw telefoon kunnen maken dat schades minder vaak voorkomen en vooral ook minder groot worden. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om zaken in uw huis snel te signaleren en u ervoor te waarschuwen. Hoge temperatuur, wateroverlast, elektrische storing en ga zo maar door. De schades voor verzekeraars gaan hiermee afnemen wat een positieve ontwikkeling is voor uw portemonnee: de premies van schadeverzekeringen gaan omlaag. Dus: lang leve de technologische vooruitgang!

 

Moet u binnenkort een nieuwe renteperiode voor uw hypotheek kiezen?

Jaarlijks moeten ruim een half miljoen huizenbezitters opnieuw een rentekeuze maken voor hun hypotheek, omdat hun huidige rentevast periode afloopt. Een degelijke keuze heeft een grote invloed op de maandelijkse lasten. In dit artikel leest u over de aspecten die bij de keuze van belang zijn.

Veel mensen kiezen een rentevast periode vaak op slechts één enkel argument. Bijvoorbeeld: wij gaan voor de laagste maandlasten en kiezen daarom voor 1 jaar rentevast. Of een ander veelgehoorde keuze: ik hou van zekerheid en kies dus voor 20 jaar vaste rente. Maar wist u dat u momenteel voor een rente van 20 jaar tot maar liefst 75% meer betaalt dan voor een rentevast periode van 1 jaar?

Een juiste rentekeuze kan u jaarlijks vele duizenden euro’s voordeel opleveren. Vandaar dat wij het verstandig vinden bij renteherziening ook daadwerkelijk een gedegen afweging te maken. Uiterlijk drie maanden voordat u een nieuwe rentevast periode moet kiezen, krijgt u via de geldverstrekker van uw hypotheek een signaal hierover. Ook als u die hypotheek destijds niet via ons kantoor heeft afgesloten, adviseren wij u graag over de aspecten die bij deze keuze van belang zijn. We praten dan onder andere over de actuele renteverschillen tussen de diverse periodes, over het soort hypotheek dat u heeft, diverse soorten hypotheekdelen, hoogte van hypotheeklasten en natuurlijk over uw voorkeur. Aarzel daarom niet om onze expertise voor u in te zetten.

 

De voordelen rond twee autoverzekeringen binnen één gezin

Regelmatig krijgen wij de vraag voorgelegd van een relatie of de auto van de partner meeverzekerd kan worden. Vaak is dat geen enkel probleem. Of dat ook de beste oplossing is, hangt echter af van de situatie. Het hangt van een aantal aspecten af. Neem nou bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren. Als u schadevrije jaren hebt opgebouwd en uw partner niet, is het voordeliger om de auto op uw eigen naam te verzekeren. U moet zich dan wel realiseren dat uw partner dan geen schadevrije jaren opbouwt. Want schadevrije jaren worden altijd opgebouwd op naam van één persoon.

U heeft zelf een auto met autoverzekering en u wilt een tweede auto, die van uw partner verzekeren? Dan is ons advies om beide auto’s bij dezelfde verzekeraar te verzekeren om te kunnen profiteren van uw schadevrije jaren. U maakt dan namelijk gebruik van een tweede autoregeling. Bij sommige verzekeraars is het dan zelfs mogelijk om de auto op naam van uw partner te verzekeren. Het voordeel daarvan is dat uw partner dan ook zelf schadevrije jaren opbouwt.

Er zijn ook verzekeraars die een regeling hebben voor de tweede gezinsauto. Als u bij een dergelijke verzekeraar twee auto’s verzekert, krijgt u voor de tweede auto dezelfde korting op de premie als voor de eerste auto. Dat kan een mooie besparing opleveren. Wat is handig voor uw auto’s en met welke voorwaarden voor de autoverzekering moet u rekening houden? We laten het u graag zien!

 

Nieuw: Binnenkort ook Aankoopbegeleiding van een woning

Met het behalen van het Certificaat Erkend Aankoopbemiddelaar particuliere woningen kunnen wij u binnenkort ook begeleiden bij de aankoop van een woning. Denk aan de tweede bezichtiging, de staat van de woning, de bepaling van een juiste waarde, de onderhandelingen, het opmaken van de contracten, de oplevering en begeleiding naar de notaris.

 

Allemaal zaken waar wij u deskundig in kunnen begeleiden. Verder hebben we een aantrekkelijk aanbod indien u ook de hypotheek door ons kantoor laat verzorgen.

 

Binnenkort zullen wij u hier verder over informeren. Bent u nu al op zoek naar deze service, neem dan even contact met ons op.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.

Van Heck Advies
Telefoonnummer: 024-323 27 73
E-mail: info@vanheckadvies.nl
Website: www.vanheckadvies.nl
Van Heck Advies op Facebook
Van Heck Advies op Twitter
Van Heck Advies op Linkedin

 


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)
12007399
Aangesloten bij KiFiD
300.004371

Afmelden voor de nieuwskrant

Droomhuis Gezien? Nu de hypotheek nog... Klik hier!