Van Heck AdviesHet ontslagrecht en de studiefinanciering wijzigen, wat betekent dit voor u?

 

Onderwerpen

1e kwartaal 2015

 
 

Voorwoord

Nederland blijft qua wetgeving continu in beweging. Zo wijzigt de studiefinanciering per 1 september aanstaande. Is een deel van het nieuwe ontslagrecht al per 1 januari ingegaan en zal een volgend deel per 1 juli dit jaar ingaan. Dit zijn slechts enkele zaken die invloed kunnen hebben op uw persoonlijke financiën. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. Wilt u in overleg met ons over mogelijke consequenties van nieuwe regelgeving voor uw persoonlijke financiën, neemt u dan contact met ons op. We gaan graag in gesprek met u.

 

Ontslagrecht in Nederland is veranderd

Het ontslagrecht in Nederland verandert. Een deel van de veranderingen is al per 1 januari jongstleden ingevoerd. Het tweede deel van de wijzigingen gaat in per 1 juli 2015. De “Wet Werk en Zekerheid” heeft als doel ontslagprocedures sneller en eerlijker te laten verlopen.

Of dit ook zo gaat uitwerken vragen velen zich af. Het ziet er namelijk naar uit dat werknemers er financieel erg op achteruit gaan als ze ontslagen zouden worden. Dit komt omdat de ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule stopt te bestaan. Dit kan vooral voor oudere mensen die al langer in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf op financieel gebied negatief uitwerken. Vanaf 1 juli dit jaar geldt namelijk een zogenaamde transitievergoeding. De voorwaarden hiervan zijn duidelijk: Als een werknemer twee jaar of langer in tijdelijke of vaste dienst is en wordt ontslagen, dan komt hij/zij in aanmerking voor een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding bedraagt een derde maandsalaris voor de eerste tien dienstjaren en een half maandsalaris voor de jaren daarna. Dit met een maximum van 75.000 euro bruto. Voor inkomens boven de 75.000 euro is de vergoeding gemaximeerd op een bruto jaarsalaris. U ziet dat deze ontslagvergoeding vaak (veel) lager gaat zijn dan de bekende kantonrechtersformule.

Ontslag heeft een grote impact op de financiële positie van een werknemer. Heeft u hiermee te maken, vraag ons dan om advies. Ook in dergelijke moeilijke tijden zijn wij er voor u.

 

Nieuwe studenten krijgen vanaf 1 september 2015 geen basisbeurs meer

Het is een feit: het sociaal leenstelstel komt er. Dit betekent dat studenten die op 1 september 2015 naar het hbo of de universiteit gaan, geen basisbeurs meer krijgen. Nieuwe studenten kunnen dan alleen nog geld lenen. Voor studenten die al een basisbeurs ontvangen, verandert er niets. We zetten de belangrijkste vernieuwingen voor u op een rij:

  • Vanaf 1 september verdwijnt de basisbeurs en is het alleen nog mogelijk om te lenen;
  • Studenten die vanaf 1 september een aanvullende (nieuwe) studie willen volgen, ontvangen geen studiebeurs meer;
  • Voor mbo-leerlingen blijft de basisbeurs en de aanvullende beurs bestaan;
  • Als de ouders maximaal 46.000 euro verdienen, is er nog wel recht op een aanvullende beurs. Deze vergoeding is maximaal 365 euro per maand;
  • In plaats van de huidige 15 jaar krijgen afgestudeerden voortaan 35 jaar de tijd om de schuld af te lossen;
  • De ov-jaarkaart blijft bestaan.

Studeren kost veel geld. Volgens het Nibud kost de volledige financiering van een kind dat op kamers gaat en een 4-jarige studie volgt ruim 50.000 euro. Dat is niet mis! Wellicht kan het kind thuis blijven wonen om de kosten te drukken. Of een bijbaantje zoeken. Dit kan iets schelen in de totale kosten, maar toch …

Als financieel adviseur krijgen wij momenteel veel vragen van relaties over de mogelijkheden om te gaan sparen voor de studiekosten van hun kind. Dat verbaast ons niets. Bijna alle ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen straks een opleiding kunnen volgen of kunnen studeren. Wilt u ook met ons praten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Autoverzekering

We merken dat de winter nu echt van start is gegaan. We begeleiden momenteel diverse relaties bij schademeldingen aan hun auto. Tja, de wegen zijn nu glad en een botsing zit dan in een klein hoekje. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de automobilisten wel eens schade heeft gereden door winters weer. Het kan dus iedereen overkomen. Wij zien dat veel relaties hun best doen om zonder schade de winter door te komen. Denkt u maar aan maatregelen als:

  • Winterbanden (37 procent)
  • Wintercheck bij de garage (27 procent)
  • Slipcursus (13 procent)

Deze maatregelen kunnen u zeker beschermen. Goed voorbereid op weg gaan bij slecht weer is natuurlijk belangrijk. Net als het goed sneeuwvrij maken van uw auto voordat u gaat rijden en het aanpassen van het rijgedrag aan de omstandigheden op de weg. Echter, niet alle risico’s zijn uit te sluiten. Een goede autoverzekering blijft daarom van belang. Een autoverzekering die scherp geprijsd is maar vooral ook eentje die goed de risico’s afdekt die bij u horen. Vraag ons gerust of uw autoverzekering hier aan voldoet. Is uw hele gezin verzekerd? Of bent u juist alleenstaand en hoeft u die extra kosten niet te betalen. Wij stemmen het graag op uw specifieke situatie af. Daar zijn wij tenslotte voor!

 

Bent u gestopt met roken en houdt u het al twee jaar vol? Pak dan nu uw voordeel

Misschien hebt u als goede voornemen dit jaar besloten om te stoppen met roken. Ja? Geldt dit voor u? Leest u dit artikel dan verder want wellicht kunt u hier een extra financieel voordeel door krijgen. Het zal u in ieder geval stimuleren om vol te houden!

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering? Dan betaalt u nu als roker meer premie dan de niet-rokers. Dat lijkt logisch, want rokers hebben een grotere kans op voortijdig overlijden dan niet-rokers. Diverse verzekeraars geven korting op de premie aan niet-rokers. Sterker nog, er zijn verzekeraars die de premies voor niet-rokers verlaagd hebben en voor rokers verhoogd! Het verschil in premie kan oplopen tot enige tienduizenden euro’s over de gehele looptijd van uw polis. Dus per jaar kan een niet-roker zomaar duizend euro verdienen! (naast alle pakjes sigaretten die u niet meer koopt).

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn al een aantal jaren aan het dalen. Het kan dus sowieso interessant voor u zijn om te kijken of uw verzekering, met dezelfde voorwaarden, voor een lagere premie is voort te zetten. U zou hierop dan fors kunnen besparen. We rekenen het graag voor u uit.

 

Huis kopen of Hypotheek oversluiten? Wij zijn u graag van dienst

De hypotheekrente blijft dalen en staat dus nog steeds historisch laag! Dat is mooi voor degene die een huis kopen, maar kan ook veel voordeel opleveren voor huizenbezitters met een bestaande hypotheek.

Onze adviseurs kunnen u van dienst zijn, zowel bij aankoop van een woning als ook bij het besparen op uw huidige hypotheek. Onze adviseurs zijn Erkend Hypotheekadviseur en hierdoor in staat om u een hypotheekadvies op maat te verstrekken.

Omdat wij hypotheken kunnen onderbrengen bij meerdere banken, zijn wij in staat de best passende hypotheek met het meest gunstige tarief en voorwaarden aan te bieden in elke specifieke situatie.

 

Wilt u een (ander) huis kopen of heeft u interesse in een vrijblijvende berekening of uw huidige hypotheek goedkoper kan, maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Wij bespreken dan met u de mogelijkheden. Aan deze eerste afspraak zijn geen kosten verbonden deze is geheel vrijblijvend.

Afspraak maken voor een orienterend hypotheekgesprek


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.

Van Heck Advies
Telefoonnummer: 024-323 27 73
E-mail: info@vanheckadvies.nl
Website: www.vanheckadvies.nl
Van Heck Advies op Facebook
Van Heck Advies op Twitter
Van Heck Advies op Linkedin

 


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)
12007399
Aangesloten bij KiFiD
300.004371

Afmelden voor de nieuwskrant

Droomhuis Gezien? Nu de hypotheek nog... Klik hier!